Biografie


foto gemaakt door Adri Kuperus

Aleid Egas

Aleid (1959)  heeft een groot aantal cursussen en opleidingen gevolgd bij onder meer de Vrije Universiteit, de SKVR en verschillende kunstenaars.
Sinds 1994 woont zij in Berkel en Rodenrijs en heeft nu aan de Noordersingel een eigen atelier, waar zij haar werk toont en werkt aan haar schilderijen, vrij of eventueel in opdracht.
Aleid heeft een grote liefde voor de natuur en gaat dan ook graag naar buiten om ideeën en inspiratie op te doen, dat zich uit in verrassende combinaties van onderwerpen en kleuren.
Sinds 2003 heeft zij les op de SKVR (Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam) en heeft, mede hierdoor, een geheel eigen stijl ontwikkeld, waarbij realistische en abstracte kunst gecombineerd worden tot verrassende kunstwerken.

Kunsttoer
Sinds 2011 is Aleid ook één van de kunstenaars die deelneemt aan de Kunsttoer in Lansingerland.

KunstwerkRTV Lansingerland
Aleid Egas heeft de natuur als inspiratiebron. In deze uitzending van Kunstwerk is Stan Hill op bezoek in het atelier van Aleid Egas. Het atelier is gelegen aan de Groenzoom en Aleid laat zich inspireren als zij aan het wandelen is met haar hond door de steeds veranderende landschappen. Ieder jaar weer trekken de vogels van noord naar zuid en omgekeerd, duizenden kilometers leggen zij af. Zij zorgen steeds weer voor thema’s van de schilderijen van Aleid, en voor de nodige inspiratie. Ze fotografeert ze, of slaat ze op in haar hoofd, en in een later stadium krijgen die in de schitterende schilderijen elke keer weer een plekje. In de schilderijen van Aleid, zie je vogels in geabstraheerde omgevingen, vaak opgezet met krachtige penseelstreken in helder en robuust kleurgebruik. Het werk van Aleid Egas kenmerkt zich door de combinatie van impressionisme en expressionisme, verrassend, onverwacht en toch herkenbaar. En als ‘hoofdthema’s de dieren die voorbij komen, ganzen, zwaluwen, kraanvogels, maar ook vogels die hier blijven.
Aleid heeft nog heel veel doeken te maken, aan de inspiratie zal het niet liggen, die heeft ze volop om zich heen.

Kunstsuper Delft
Aleid is één van de kunstenaars die exposeert in de Kunstsuper in Delft. Ter gelegenheid van “Artist in the Spotlight” is een leuk filmpje gemaakt om kennis met Aleid te maken.